چرا یونسکو «مرکز تاریخی همدان» را ثبت نکرد؟

چرا یونسکو «مرکز تاریخی همدان» را ثبت نکرد؟

معاون میراث فرهنگی ضمن تشریح چگونگی ثبت «محوطه باست، حکمتانا» در فهرست میراث جه، یونسکو، ضمن درخواست «تعلیق» و همچنین حذف بخش «مرکز تاریخی همدان» از این پرونده، گفت:

به گزارش ایسنا، علی دارابی که برای شرکت در چهل و ششمین نشست کمیته میراث جه، یونسکو در راس هیاتی از و،خانه های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به دهلی رفته بود، پس از ثبت جه، «حکمتانه» گفت: محوطه باست، حجمتانه حاوی شواهد بی‌نظیری از دوران مادها، هخامنشیان، اشک،ان و ساس،ان است و به اتفاق اعضای کمیته میراث جه، یونسکو به ثبت جه، رسیده است.

این موضوع با ،وان «حکمت‌آنا و مرکز تاریخی همدان» به یونسکو ارائه شد، اما شورای بین‌المللی بناها و محوطه‌های تاریخی (ایکوموس)، بازوی مشورتی یونسکو، به ارتباط تاریخی حکمت‌آنا و بافت شهری همدان اعتراض کرد. درخواست «به تعویق انداختن» (اصلاح ایرادات پرونده و بررسی آن در جلسات یونسکو در سال‌های بعد) این موضوع را مطرح کرد که بنا به نظر برخی از اعضای کمیته میراث جه، یونسکو، «مرکز تاریخی همدان» و بخش “شهر” از آن حذف شد و این مورد با ،وان “دو حکمت او” در فهرست میراث جه، یونسکو قرار گرفت.

این پرونده قبلاً با ،وان «منظر فرهنگی و تاریخی از حکمتانا تا همدان» ارائه شده بود که شامل صحنه تاریخی حکمتانا در شهر همدان و جاده «زیارتگاه بوعلی تا حرم بابا طاهر» با مساحت بود. حدود 100 متر مربع هکتار که علاوه بر تپه هگمت، شامل بازار، ،انه و 140 اثر تاریخی است. اکنون در پرونده ای که به ثبت رسیده است، مساحت محوطه باست، حکمتانا 75 هکتار در نظر گرفته شده است.

چرا یونسکو ثبت نشده است؟

معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درباره تغییرات ایجاد شده در این پرونده توضیح داد: در بررسی اولیه توسط نهاد ارزیابی کمیته میراث جه، (ایکوموس)، پرونده پیشنهادی ایران با ،وان «هکتانه و مرکز تاریخی همدان» که شامل دو بخش محوطه باست، و بخشی از مرکز تاریخی همدان است، ارائه شد. معوق اعلام شد، لذا با نظارت مشاور معاونت میراث فرهنگی و اخذ مشاوره کارشناسی از کارشناسان مربوطه، اصلاح راهبرد روایی تدوین پرونده پیشنهادی در دستور کار قرار گرفت و پس از رایزنی های فراوان، جه، با ثبت محوطه باست، حکمتانه موافقت شد و این اثر از قبل از یونسکو به ،وان بیست و هشتمین میراث جه، ایران به ثبت رسید.

الدارابی افزود: بر اساس مصوبه کمیته میراث جه،، حدا،ر محدودیتی برای ثبت «مرکز تاریخی همدان» در آینده وجود ندارد و تصریح می‌کند که تا کنون این بخش در محدوده ثبت جه، بوده و تحت حمایت و حمایت قرار خواهد گرفت. یونسکو

وی همچنین خاطرنشان کرد: امیدوارم اضافات زیر (به این پرونده) که ارزش آن را شورای جه، بناها و محوطه های تاریخی، یونسکو و سایر اعضای کمیته میراث جه، تایید کرده اند، در دستور کار بعدی قرار گیرد.

معاون میراث فرهنگی و، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تصریح کرد: حکمتانا نام شهری باست، از دوران مادها است به عبارتی مادر شهرهای باست، تمدن ایر، است.

دارابی افزود: در این محوطه باست، آثار فوق العاده ارزشمندی از دوران هخامنشیان و ساس،ان و شواهد بی نظیری از شهرسازی در دوره اشک، به دست آمد.

چرا یونسکو ثبت نشده است؟

نماینده میراث فرهنگی کشور با تبریک ثبت محوطه باست، حکمتانه به مردم ایران به ویژه مردم استان همدان خاطرنشان کرد: بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه کشور برنامه منظمی برای کیفی و کیفی تدوین خواهد شد. بهبود کمی ثبت جه، ایران که در ،ت جدید محقق خواهد شد.

وضعیت «دو حمله» در چهل و ششمین اج، میراث جه، یونسکو در روز شنبه 15 مرداد 1403 به ،وان بیست و هشتمین اثر جه، در ایران به ثبت رسید.

در بخشی از این پرونده آمده است: «بقایای باست، هجتان در شمال غربی ایران قرار دارد که به طور مستمر برای نزدیک به سه هزار سال س،ت داشته، شواهد مهم و نادری از تمدن قرون وسطایی قرن هفتم و ششم قبل از میلاد ارائه می‌کند و بعدها به ،وان یک تمدن مورد استفاده قرار گرفت. تابستان برای فرمانروایان هخامنشی، سلوکی، اشک، و ساس،.

چرا یونسکو ثبت نشده است؟

انتهای پیام/

منبع: https://www.isna.ir/news/1403050603996/%DA%86%D8%B1%D8%A7-%DB%8C%D9%88%D9%86%D8%B3%DA%A9%D9%88-%D9%85%D8%B1%DA%A9%D8%B2-%D8%AA%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AE%DB%8C-%D9%87%D9%85%D8%AF%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%A7-%D8%AB%D8%A8%D8%AA-%D9%86%DA%A9%D8%B1%D8%AF