چای شیرین. سوغات 150 ساله – اسنا

چای شیرین. سوغات 150 ساله - اسنا

چای شیرین یکی از سوغاتی های اصیل مراغه است که قدمتی بیش از 150 سال دارد و هنوز هم به ،وان یکی از نمادهای فرهنگی این منطقه شناخته می شود. این دسر کوچک و خوشمزه که به جای شکر با چای میل می شود، خاطره ای از هنر صنعتگران مراغه است و امروزه در کارگاه های این شهر با طعم های مختلف تولید می شود.

علی فلسفی میاندواب – مردم شناس و مسئول میراث ناملموس آذربایجان شرقی – درباره این دسر سنتی به ایسنا گفت: دسر چای یکی از سوغاتی های اصیل شهرستان مراغه در استان آذربایجان شرقی است که به آن چای شیرین نیز می گویند. این دسر از زمان های قدیم ی،ی حدود 150 سال پیش در منزل تهیه می شد و هم اکنون در کارگاه تولید می شود.

وی افزود: چای شیرین از شکر و آب تهیه می شود و در چند مرحله تهیه می شود. ابتدا شکر را در آب می جوشانند و طعم دهنده هایی مانند هل، دارچین، زعفران یا حتی طعم دهنده های میوه ای به آن اضافه می کنند. سپس این مخلوط را در سینی های بزرگ ریخته و پس از سفت شدن به قطعات کوچک برش می دهیم. این دسر با همین مقدار شکر تهیه می شود و به جای شکر با چای میل می شود.

این مردم شناس درباره پخش و تولید این شیرینی در مراغه توضیح داد: در حال حاضر بیش از 70 کارگاه تولیدی کوچک و بزرگ در مراغه در زمینه تهیه چای شیرین مشغول به کار هستند. در هر کارگاه معمولاً دو نفر کار می کنند، یک صنعتگر حرفه ای و یک کارآموز. این حرفه هنوز هم در قالب دانشجوی کارشناسی ارشد از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود.

به گفته این فیلسوف، «چای شیرین» بیشتر در ایام نوروز و فصول بهار و تابستان مصرف می شود. مردم ترجیح می دهند از این شیرینی مخصوصا در مسافرت ها استفاده کنند.

وی ادامه داد: برخی منابع می گویند ممکن است این شیرینی از طریق مهاجران آذربایج، وارد ایران شده باشد اما مراغه مرکز اصلی تولید آن است. گفته می شود نسخه های مشابه این دسر در قزوین و همدان نیز تولید می شود اما به ،وان منطقه ای به نام آذربایجان شرقی در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسیده است.

این فیلسوف درباره روند تولید این نبات گفت: همانطور که گفتم مراحل تولید شامل جوشاندن شکر با آب و افزودن طعم دهنده ها است. سپس مخلوط را به سینی های بزرگ منتقل می کنیم تا خنک شود و سفت شود. سپس به قطعات کوچک بریده می شود و با دستگاه های مخصوص به شکل نهایی در می آید. در گذشته طعم آن ساده بود اما امروزه طعم های مختلفی از جمله طعم دارچینی، زعفر،، هل، گل رز و حتی میوه ای به آن اضافه شده است.

مسئول ثبت میراث ناملموس آذربایجان شرقی تاکید کرد: این هنر سنتی بخشی از فرهنگ مراغه ای است و امیدواریم به ،وان یک سوغات گرانبها به حیات خود ادامه دهد. بدین منظور طرز تهیه چای شیرین مراغه در بهمن ماه 1402 به شماره 2945 ثبت شد.

انتهای پیام/

منبع: https://www.isna.ir/news/1403101309515/%DA%86%D8%A7%DB%8C-%D8%B4%DB%8C%D8%B1%DB%8C%D9%86%DB%8C-%D8%B3%D9%88%D8%BA%D8%A7%D8%AA-%DB%B1%DB%B5%DB%B0-%D8%B3%D8%A7%D9%84%D9%87