به گزارش ایسنا، بحث بررسی حریم آثار و بناهای تاریخی نگر، دوستداران میراث را برانگیخته است. وی با بیان اینکه دغدغه و دغدغه ای که در دوران عزت الله ضرغامی وجود داشت و اکنون به دوره آقای رضا صالحی امیری (وزیر میراث فرهنگی و گردشگری وقت) «حریم آثار تاریخی» کشیده شده است، گفت: بسیاری از آثار تاریخی. نمایندگان از حریم آثار تاریخی راضی نیستند و باید در حریم این آثار تجدید نظر کرد.
این اظهارات اگرچه کوتاه و مبهم است، اما یادآور سیاست های گذشته است، ی،ی مکان ها و بافت های تاریخی که علی رغم قو،ن میراث فرهنگی هر روز با حمله و ت،یب مواجه می شوند. مکان ها و بافت های تاریخی که از نظر باستان شناسی و کارشناسی کامل مورد مطالعه قرار نگرفته اند و ویژگی های آن ها برای پاسخگویی به خواسته های مردم بررسی شده است، قطعاً جای نگر، دارد. اگرچه مسئولان میراث فرهنگی بارها در پاسخ به این نگر، ها گفته اند «این بررسی ها به م،ای کاهش حریم خصوصی نیست»، آنچه در روند بررسی حریم خصوصی رخ داد منجر به کاهش و اصلاح بیشتر این حریم خصوصی شد.
آثاری چون پاسارگاد در ،، شهر تاریخی قمه، محوطه تاریخی چال سرا و قلعه حاکم در ایلام، قلعه علیشاه و مسجد کبود در آذربایجان شرقی و غار کرفتو در کردستان. ، «دشت بهشت» در البرز، «باغ و کاخ رحیم آباد» در ،اسان ج،ی، «مجموعه تاریخی موخم»، «تپه منصور باغی بجنورد»، «تل نادری»، «ارگ»، «بلقیس»، «تپه بلور» و «استقلال» در ،اسان شمالی، «مرکز فرهنگی تاریخی اصفهان»، «قلعه دختر» و «اردشیر» در ،ان و «قلعه صلسال» در گیلان، «بازار تاریخی ارومیه»، «قبرستان ظهیرال،ه» در تهران، «هتل رامسر» در مازندران، «تپه سیلک» در کاشان، شهر باست، گرگان در گلستان. و موارد دیگر، اینها تنها چند نمونه از میراث تاریخی این کشور است که تاکنون حفظ شده است. بررسی حریم خصوصی برای آنها تشکیل شده و حریم خصوصی برخی از آنها نیز بررسی، اصلاح و حتی کاهش یافته است.
مهمتر از آن نگر، نسبت به بافت های تاریخی شهرها وجود دارد که در سال های اخیر هشدارهای زیادی درباره بافت های شیراز، یزد، تهران، تبریز، سبزوار، گرگان، رشت، رامسر، اصفهان و غیره دیده ایم. آیا شناسایی انجام می شود؟ از این بافت ها چه انتظاری می رود؟
حالا پس از رسانه ای شدن ماجرای بررسی و اصلاح حریم بافت های تاریخی شهرهای گرگان، تهران، سبزوار و شیراز، سید رضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به آن پاسخ داد و گفت. یک رو،مه: «ما حق حاکمیت داریم و حق بر مردم در تحلیل شما بین مطالبات ،ت و مردم تناقض وجود دارد، اما من بر اساس قانون این تناقض را نمی بینم حفاظت، مرمت و حمایت از میراث فرهنگی ایران بزرگ و دور نگه داشتن آن از دسترس افراد سودجو یا طمع جو. از سوی دیگر در بسیاری از نقاط کشور این مطالبه از سوی مردم وجود دارد که مشخصاً حقوق آنها تضعیف شده است، من این را بارها تکرار کردم و باز هم می گویم وقتی عده ای آمدند و مطالباتی داشتند، مخالفت ،د یک جمله را که از روز اول گفتم و تا آ، تکرار می کنم، در و،خانه خارج از سیستم کارشناسی تصمیم گیری در چارچوب قانونی خواهد بود خبر من، ما در یک نظام سلیقه ای و روابط خارج از چارچوب قو،ن و مقررات عمل نمی کنیم.»
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع سنتی نیز هفته آینده در جلسه ای اعلام کرد که موضوع «ذخیره نساجی و اماکن تاریخی» با حضور کارشناسان مورد بررسی و بررسی قرار می گیرد، اما همچنان نگر، در مورد این موضوع وجود دارد. کوچک شدن ذخایر
انجمن باستان شناسان ایران در نامه ای به وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، مدت هاست که از وی خواسته است تا زنگ خطر قبر را بشنوند و خطاب به وی نوشته اند که «در سال های گذشته، ،، که بحث بازنگری و کاهش تابوهای میراث را مطرح ،د. به نحوی نادرست با اصول و وظایف این و،خانه آشنایی کافی ندارند و یا اینکه پشت صحنه ها بررسی تابوهای آثار تاریخی را دنبال کرده اند در کشورهای توسعه یافته و مترقی جهان هر روز قو،ن حفاظت و حراست از ارزش های میراث در حال افزایش است بافت های فرهنگی و تاریخی و محوطه های باست، آن ها با صدور قو،ن سخت گیرانه کیفری و فرهنگ سازی صحیح، از ت،یب اماکن باست، کاسته و با شناخت ظرفیت های عظیم آثار تاریخی و محوطه های باست،، در جهت رونق گردشگری و جلب مشارکت مردم تلاش زیادی کرده اند. در حفظ میراث فرهنگی با اقدامات مختلف.
اکنونکمپینی با ،وان "درخواست جلوگیری از ت،یب و حمله به میراث فرهنگی ایران" راه اندازی شد. در متن آن خطاب به رئیس جمهور مسعود مزیگیان آمده است: بدون شک میراث فرهنگی ایران بازتاب کاملی از نبوغ، خلاقیت و صلح طلبی مردمان این سرزمین است که در ادوار و زمان های مختلف وجود داشته اند. در برابر هولناک ترین وقایع روزگار ما از یک سو قلب تپنده تمدن ما بود و از سوی دیگر بیانگر ظرافت و مقاومت هنری مردمان این مرز و بوم بود.
متأسفانه در شرایط کنونی این سرمایه بی نظیر ایران مورد تعرض و تجاوز سودجویان و سودجوی، قرار گرفته است که برای این سرزمین و نام پاک آن عرق نمی ریزند و هیچ علاقه ای به حفظ هویت کهن این سرزمین ندارند.
متاسفانه بسیاری از این اتفاقات در سایه سکوت و، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به ،وان متولی قانونی میراث فرهنگی و طبیعی ایران رخ می دهد. هجمه ای آشکار به بافت های تاریخی شهرهای بزرگی چون شیراز، تهران، اصفهان، گرگان، اردبیل، تبریز، کاشان و پارک 33 هکتاری رامسر مازندران، بافت های تاریخی گیلان و بسیاری از شهرهای دیگر و نظام اسفناک شهری. از جمله مصادیق این فاجعه تلخ، کاهش حریم بافت تاریخی سبزوار و شاید گرگان توسط وزیر میراث فرهنگی و همچنین دستور عجیب استاندار اصفهان برای واگذاری بنای تاریخی اصفهان بود.
سوال اساسی جنابعالی و وزرای ،ت چهاردهم این است که آیا اولویت شما انجام وظایف حاکمیتی و قانونی است یا پاسخگویی به مطالبات خارج از عرف و بر خلاف منافع ملی کشور؟ وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای اخذ رای اعتماد از نمایندگان مجلس قول کاهش ویژگی بافت تاریخی ایران را داد و متاسفانه امروز نیز در همین مسیر حرکت می کند. این امر به این دلیل است که معاونت میراث فرهنگی و، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز تجربه و سابقه ای در این زمینه ندارد که فنی ترین معاونت در این و،خانه را با چالش مواجه کرده است.
وضعیت میراث طبیعی ایران نیز حکایت غم انگیزی دارد، شرح آن بسیار مفصل است و در وضعیت منفی و، مربوطه، عرصه ای برای وبلاگ نویسان، زمین خواران و سوداگران منابع طبیعی ایران شده است.»
انتهای پیام/