زمین های کشاورزی از باخ به باخ، مهم ترین شهر ساس، پیش رفت. برای رسیدن به اولین شهر مدور ایران که هنوز ناشناخته است باید از جاده خاکی عبور کرد که از مزارع کشاورزی می گذرد. شهر باست، غور یا اردشیر خور که به دستور اردشیر بابکان (بابکان) بنا نهاده شد، متروک ترین و متروکه ترین شهر خود است. با این حال اخیرا تصمیماتی برای بازسازی و کاوش ویرانه های این شهر باست، پس از 20 سال وقفه گرفته شده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، شهر غور (اردشيرخور يا فيروزآباد باستاني)، اولين پايتخت ساسانيان، در شهرستان فيروزآباد استان ، قرار دارد. در منابع مکتوب اولیه قرون اولیه اسلامی آمده است که «اردشیر این شهر را به شکرانه پیروزی بر اردوان بر آتشکده آذر فارانباغ بنا کرد، بنا بر گزارش بسیاری از جغرافی دانان اولیه اسلامی، این شهر دایره ای شکل بوده است اطراف آن را دیواری عظیم و خندقی عمیق و عریض احاطه کرده است که در این دوره به شهر گور (گور) شهرت یافته است، زیرا در میان کوههای اطراف محصور بوده و در پستی و پستی قرار داشته و به سبک شهری مدور شعاعی بوده است. که توسط اردشیر اول تأسیس شد، نمونه بود استثنایی.
پروفسور دیتریش هوف، باستان شناس آلم،، از جمله باستان شناس، بود که به کاوش در شهر گور پرداخت و یافته های ارزشمندی مانند رصدخانه ساس، را شناسایی کرد. اکنون در این شهر باست، به غیر از بقایای رصدخانه، آسیاب و تخت ساس، نیز به چشم می خورد. بقیه شهر متروکه و مدفون است. مدیرکل میراث فرهنگی استانداری ، نیز تایید می کند که اولین و آ،ین کاوش باستان شناسی در شهرستان جور همان کاوش در سال 1383 بوده و پس از آن نیز این محوطه باست، مورد بازدید قرار نگرفته و سال ها هیچ کاوشی انجام نشده است.
شهر غور یا اردشیر خوره در 3 شهریور 1310 در فهرست میراث ملی ایران به ثبت رسید و در تیرماه 1396 نیز این شهر باست، به ،وان بیست و سومین اثر تاریخی کشور در پرونده «چشم انداز باست، ساس،» در فهرست میراث جه، یونسکو به ثبت رسید. (محور ساس،ان)» در منطقه فیروزآباد استان ،. اما مهم ترین شهر ساس، نه شناخته شده است و نه به درستی نشان داده شده است. علاوه بر این، زمین های کشاورزی از باخ تا باخ، اولین شهر استان ایران، پیش رفت. راه دسترسی به اردشیرخوری از مزارع می گذرد و تابلوی مشخصی برای رسیدن به آن وجود ندارد. پنل های جلو نیز در زیر نور خورشید تغییر رنگ داده و پوسیده می شوند. این شهر سالهاست که مورد بی توجهی قرار گرفته است.
محمد ثابت اوقلیدی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استانداری ، با اشاره به بازدید اخیر صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی از مجموعه آثار هنری شهرستان فیروزآباد در استانداری ، از جمله: شهر مقبره.» وی می گوید: در گام اول مرمت بناهای تاریخی شهرستان گور در دستور کار قرار گرفت.
به گفته وی، مرحله اول مرمت تابلوها، مقبره ها و کف آنها به پایان رسیده است. سازه ای برای این اثر آماده شده تا به سایت موزه تبدیل شود تا گردشگران بتوانند از این اثر دیدن کنند.
ثابت یوکلیدی به برنامه های دیگری که برای شهر گور یا اردشیرخور دارند اشاره می کند و می گوید: اطراف اثر (نقاشی 1700 ساله ساس،) ویترین و راه پله ایجاد می شود تا گردشگران بتوانند این اثر منحصر به فرد را به صورت موزه ببینند. سایت .
وی می افزاید: دو سه مطالعه برای طراحی اولیه انجام شده و در حال ارائه آن به کمیته و شورای فنی هستیم. طرح پس از تایید نهایی به معاونت میراث فرهنگی ارسال می شود تا پس از اعلام نظر نهایی کارشناسان، تاییدیه لازم را اخذ و اجرا شود. این یکی از دستورات وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فیروزآباد بود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان ، همچنین از دستور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مبنی بر آغاز کاوش های باستان شناسی در معبد آتشین گور با مشارکت پژوهشگاه میراث فرهنگی و امور آن خبر می دهد. پایه
وی همچنین می گوید: قرار است کاوش های باستان شناسی توسعه ای در نمای محل احداث سایت موزه انجام شود. وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بر ضرورت انجام کاوش های باستان شناسی در شهرستان جور تاکید کرد.
طبت اقلیدی همچنین به وضعیت جاده دسترسی به شهر گور یا اردشیر خور اشاره می کند و از انجام مطالعاتی برای ایجاد دسترسی ایمن به مرکز گور از سمت فیروزآباد می گوید و می افزاید: راه دسترسی اصلی وجود دارد اما تصمیم گرفتیم مقدماتی را انجام دهیم. ابتدا مطالعه می کند تا بتو،م جاده ای امن و قابل اعتماد به شهر گور را اصلاح کنیم.
افشین ابراهیمی معاون میراث فرهنگی استان ، نیز از آغاز کاوش در نقاطی از شهر غور مانند تخت نیشین یاد می کند و می گوید: متاسفانه از سال 1383 تاکنون هیچ کاوشی در غور انجام نشده است. بخش محدودی ژئوفیزیک بوده است، اما هیچ اکتشاف دیگری انجام نشده است.
وی درباره تاج و تخت شهر جور توضیح می دهد: فرضیه خانم لیلی نیاکان – باستان شناس کاوشگر شهر جور – این است که «تخت» ممکن است آتشکده یا عبادتگاه یا شاید تاج و تخت بوده باشد. بسیار فوق العاده است اما در حال حاضر اوضاع خوب نیست. سنگ ها پراکنده هستند و نیاز به کاوش و سازماندهی برای یافتن شأن واقعی خود دارند. پس از سفر اخیر وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به فیروزآباد، مقرر شد طرحی برای ادامه کاوش های باستان شناسی تهیه شود و پس از تایید پژوهشگاه میراث فرهنگی، کاوش های علمی آغاز شود.
اما معاون میراث فرهنگی ، در خصوص واگذاری زمین کشاورزی که تا پای محوطه باست، پیش رفته است، می گوید: تملک زمین هزینه شگفت انگیزی دارد و سپس تملک آن که دیگر عملاً امکان پذیر نیست یا حداقل ممکن نیست. در آینده نزدیک. در حال حاضر آثار حفاری شده باید حفاظت شوند زیرا در دل زمین قرار دارند. مناره، تخت و تابلوها در اولویت هستند.
علی رضا عسگری شاوردی، مدیر سابق پایگاه ساس، که گور بخشی از آن است، توضیح می دهد که چه بر سر این شهر ارزشمند باست، ساس، در گذشته آمده است و جهان به ثبات، وابسته به آن و دامنه و حریم ثبتی تبدیل شده است. جه،
وی درباره زمین های کشاورزی تملک نشده و در دست توسعه می گوید: در تمام مدتی که در آنجا بودیم سعی کردیم زمین هایی که در جور وجود داشت و اسناد مالکیت مردم را شناسایی کنیم و اسناد مالکیت کاداستر (یک نوع) را شناسایی کردیم. نقشه برداری ثبتی) هکتار به هکتار و از همه مهمتر به ،وان اولویت برنامه ریزی آزادسازی، در جاهایی که خیلی مهم بود، شخم زدن را ممنوع اعلام کردیم و اجازه شخم نمی دادیم. لازم به مطالعه بود، ما یک بررسی ژئوفیزیکی در مساحت 4 تا 10 هکتار انجام دادیم. برای اینکه بتو،م در نقاطی که در حال شخم زدن هستند رادیوگرافی از شهر جور انجام دهیم و ببینیم آیا آثاری وجود دارد یا خیر تا بتو،م آنها را برای ،ید، آزادسازی یا معاوضه زمین در اولویت قرار دهیم، مدارک قانونی را در برنامه حقوقی شهر جور و شناسایی تعدادی از آنها که دارنده و غیر مالک هستند یا فاقد سند هستند، به همین دلیل از برخی از آنها شکایت کردیم و برخی از آنها را از ادامه کار منع کردیم.
اصغری همچنین می گوید: یک مسیر گردشگری به طول یک کیلومتر را در شهر گور شناسایی کرده بودیم و زیرساخت های آن را ایجاد کرده بودیم، اما ،مت مرکزی به دلیل وجود آثار و آنچه نیاز به کاوش و بررسی داشت، اقدامات دیگری را می طلبید. در آن زمان مسئولان پژوهشگاه میراث فرهنگی اصلاً (سال 1400 یا 1401) برای ادامه تحقیقات با ما همکاری ن،د و حتی به درخواست ما برای بررسی ژئوفیزیک پاسخی ندادند.
انتهای پیام/
منبع: https://www.isna.ir/news/1403091410456/%D8%BA%D8%A8%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D8%B2-%D9%86%D8%AE%D8%B3%D8%AA%DB%8C%D9%86-%D9%BE%D8%A7%DB%8C%D8%AA%D8%AE%D8%AA-%D8%B3%D8%A7%D8%B3%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D9%87%D8%A7-%DA%A9%D9%86%D8%A7%D8%B1-%D8%B2%D8%AF%D9%87-%D9%85%DB%8C-%D8%B4%D9%88%D8%AF