ایسنا/گیلان 38 شی تاریخی توسط خیر ، به موزه های گیلان اهدا شد. این قطعات عصر برنز در کانال تاریخی بیربازار پیدا شده است و شهروندان منتظر کاوش های باستان شناسی در محل کشف این ابزار آهنی هستند.
14 مهرماه خبرگزاری صدا و سیمای گیلان اعلام کرد که یک شهروند صالح گیل، چند قطعه تاریخی را به موزه رشت اهدا کرده است. به گفته رئیس موزه های گیلان قدمت این آثار به هزاره اول قبل از میلاد می رسد.
مشام نویان مدیر موزه های گیلان ضمن تقدیر از این شهروند فرهنگ دوست به دلیل اهدای اشیاء تاریخی گفت: 38 شی تاریخی توسط شهرام صفری به موزه رشت اهدا شد که شامل چندین نیزه برنزی، نوک پیکان و خنجر بود متوجه شد که این اشیاء متعلق به هزاره اول قبل از میلاد است.
ما به سراغ این گنجینه فرهنگی رفتیم تا در مورد چگونگی یافتن این چیزها بیشتر بد،م. شهرام صفری در گفت وگو با ایسنا، درباره اشیایی که کاشف در ابتدا تصور می کرد آهن های ضایعاتی در رودخانه هستند، داستان جالبی را بیان کرد.
این شهروند وظیفه شناس ادامه داد: به جمع آوری وسایل قدیمی علاقه مندم و در مجموعه ای جمع آوری می کنم. 12 سال پیش فردی که کارش جمع آوری ضایعات و ، های بازیافتی است چند ابزار آهنی برایم آورد که در بررسی اولیه این وسایل که ابزار نظامی هستند متوجه شدم قدمت آنها به عصر برنز می رسد. از مدت ها قبل تصمیم داشتم این وسایل را به موزه رشت اهدا کنم و پس از بررسی قطعات پیدا شده توسط مشام نوایان، رئیس موزه های گیلان که خود باستان شناس است، تایید کرد که این قطعات بسیار قدیمی و قدمت دارند. تا هزاره اول قبل از میلاد
صفری گفت: آنچه از قدمت این اشیاء عجیبتر است، محل پیدا شدن این وسایل است و منطقی است که با تاریخ ساخت این ابزار در عصر مفرغ همخو، نداشته باشد. می د،م که گیلانجلکا قرن ها به دلیل بالا آمدن سطح آب و ازدیاد ،ات غیرقابل س،ت بوده و بیشتر مکان های تاریخی در کوهستان های گیلان واقع شده اند. این اشیاء در رودخانه ،رود و نزدیک بیرپازار پیدا شده است و می د،م که بیرپازار پررونق ترین بندر عصر صفویه بوده است.
وی افزود: دلیل اصلی اهدای این قطعات کشف این واقعیت است و من در زمان اهدا تاکید کردم که اهدای این قطعات منوط به گمانه زنی های تاریخی و باستان شناسی در محل کشف است. اما از آن زمان تاکنون نه مدیران میراث فرهنگی و نه موزه ها هیچ اقدامی برای بازدید از سایتی که در آن پیدا شده انجام نداده اند.
میچم نویان معتقد است که این اشیا از جاهای دیگر به این نقطه از رشت آورده شده است و در قدمت آنها تردیدی نیست، چنانکه در مقبره سلاطین آمارداس، اشیایی در تپه های مارلیک پیدا شده است که قدمت بیشتری نسبت به آبادی آمارداس دارند. آماردا.
اما آنچه پس از انتشار این خبر مورد غفلت قرار گرفت نقش حیاتی آبراه تاریخی بیربازار بود که خبرگزاری سید وسیما نیز بر نقش این آبراه تاریخی تاکید کرد. ممکن است قرار باشد یک آبراه با اشیاء پنهان از کشور خارج شود، اما در چه نقطه ای؟ و توسط چه ،ی؟ سوالی که تاکنون بی پاسخ مانده است و باید دید: میراث فرهنگی چه زم، به وعده خود در تحقیقات باستان شناسی عمل می کند؟
بندر بیرپازار قبل از احداث جاده رشت – انزلی نقش بسزایی در حمل و نقل کالا، بار و مسافر به بندر انزلی داشت. در واقع کالاهایی که کرجیان به انزلی می بردند از آبراه تاریخی بیرپازار می رفت و از آنجا سوار کشتی می شدند و راهی اروپا می شدند.
این آبراه همچنین نقش مهمی در نبرد تاریخی پله دوربان (ژوئن 1183) و ش،ت نیروهای روسی توسط نیروهای مردمی به رهبری موسی منجیم باشی ایفا کرد. کانال بیرپازار زم، مهمترین راه ارتباطی رشت و انزلی بود. آبراه عمیقی به دریاچه انزلی متصل می شد و برای حمل کالا و مسافر از انزلی به رشت استفاده می شد. شاهان قاجار از این آبراه به انزلی میرفتند و برای سفر به اروپا سوار کشتی میشدند.
بیربازار مهمترین بندر رشت بود. نام قدیمی آن «بیراه بازار» بوده است. بعدها نام آن به «بل بازار» (بازار بزرگ) و «بیربازار» تغییر یافت. به دلیل کاهش جریان آب و احداث جاده رشت به خمام و انزلی، کانال بیربازار نقش قبلی خود را از دست داد. مهم ترین حادثه ای که در اطراف بیرپازار رخ داد، دفاع جانانه مردم گیلان در برابر تجاوزات روس ها بود. به این ترتیب سردار روس که در آرزوی اشغال رشت و تهران بود، از طریق انزلی فرار کرد (نگاه کنید به نبرد پله دوربان، فریدون واحدی پور).
دکتر عباس پناهی، محقق و مورخ، موقعیت رشت و بندر پیرپازار را اینگونه توضیح می دهد: گیلان تا قبل از عصر صفویه به دو منطقه جغرافیایی «بهیبیش» و «کندوی عسل» (شرق و غرب سپیدرود) ت،یم می شد. حاکمان محلی (کیان در شرق و آل اسحاق در غرب).
این محقق معتقد است که ما در گیلان 3 خانوار محلی داشتیم و علاوه بر ،ت های شرقی و غربی، در رشت نیز حکومت محلی «تجسبی» (اوایل قرن هشتم تا نیمه دوم قرن نهم) وجود داشت. کایان ها به حکومت تگاسپین در رشت پایان دادند. در سال 980 قمری پس از جنگی بسیار خونین، جمشید شاه بهباسی بر کرکیه خان احمدخان دوم پیروز شد و لاهیجان مرکز حکومت کیان را تصرف کرد و پس از آن تمام سرزمین دارالمرز تحت فرمانروایی رشت درآمد. اما از آنجایی که بیشتر منابع مکتوب تاریخی مربوط به دوره صفویه است، کمتر به تاریخ رشت قبل از دوره صفویه پرداخته شده است.
مثلاً مؤلف بوستان ا،یها می گوید: رشت در ،ی به م،ی حفار است. عرفه نام شهری بزرگ و بندری بزرگ است و جایگاه شاه گیلان یا گیلان است. تاجر روسی یا کتیف در یادداشت های خود رشت را شهری در مجاورت قلعه توصیف کرده است.
هیاسینت لوئیس رابینو، نایب کنسول بریت،ا در رشت در اوایل قرن بیستم، می نویسد: «دارالمرز به کل منطقه ساحلی دریای ،ر از آستارا تا گورگان اطلاق می شود منطقه و تا نادر رشت را پایتخت خود قرار داد.
در زمان شاه عباس اول صفوی، رشت به ،وان مرکز گیلان انتخاب شد و گیلان در زمره حکومت مرکزی قرار گرفت. تجارت پرسود ابریشم در گیلان مهمترین عامل علاقه خاندان صفویه به گیلان بود. در این دوره گیلان به مالکیت شاهان صفوی درآمد و این موضوع بعدها نقش مهمی در نارضایتی مردم گیلان و ایجاد جنبش های دهق، داشت.
پس از سقوط سلسله صفویه به دست محمود افغان، روسها گیلان را اشغال ،د. عباس پناهی در این زمینه می گوید: روس ها به اهمیت اساسی شهر رشت در توسعه تجارت خارجی واقف بودند. در این زمان رشت نه تنها راه ارتباطی و تجاری ایران از طریق بندر انزلی به روسیه و کشورهای اروپایی شد، بلکه تا انقلاب اکتبر و روی کار آمدن بلشویک ها، رشت «دروازه اروپا» بود.
از قرن هفتم هجری قمری که خاندان تجاسپی بر این منطقه حکومت ،د و رشت را پایتخت خود ،د، نقش آبراه پیر بازار در تجارت پررنگتر شد و این منطقه که راه ارتباطی رشت – تولم و گسکرات محسوب میشد. متوجه شد. تا آن زمان فقط از مسیر رودخانه استفاده می شد و از بیربازار خبری نبود. اما در آغاز قرن دهم هجری، نقش بندر بیرپازار بیشتر مشخص بود و کالاهای تجاری که به بیرپازار می رسید از بنادر روسیه به رشت و از آنجا به قزوین، زنجان، همدان و تهران ارسال می شد. . و مازندران. از طریق این مسیر ارتباطی سالانه بیش از 20 هزار نفر به روسیه و سایر کشورها سفر می کنند.
ارتباط شهر رشت با بندر انزلی و سپس روسیه و کشورهای اروپایی این شهر را به انبار کالاهای وارداتی از روسیه و اروپا به ایران تبدیل کرد. در نتیجه رشت به یکی از سودآورترین شهرهای گیلان تبدیل شد. پس از تبدیل شدن رشت به بازار مهم تجارت ابریشم، بسیاری از تجار ایر،، روسی، ارمنی و یون، برای ،ید ابریشم به رشت آمدند.
شکی نیست که اشیاء کشف شده در اطراف آبراه تاریخی بیرپازار به هزاره اول قبل از میلاد برمی گردد و کار این آبراه در قرن دهم ثابت می کند که این اشیاء تاریخی از جاهای دیگر و شاید توسط بازرگانان یا حتی مخفیانه به این منطقه آورده شده است. توسط نیروهای مردمی در نبرد پله دوربان. فرآیندی که باستان شناسان باید با بررسی محل یافتن اشیا به آن پاسخ دهند.
انتهای پیام/
منبع: https://www.isna.ir/news/1403072216738/%D8%A2%D9%87%D9%86-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B6%D8%A7%DB%8C%D8%B9%D8%A7%D8%AA%DB%8C-%DA%A9%D9%87-%D8%A7%D8%B4%DB%8C%D8%A7%D8%A1-%D8%AF%D9%88%D8%B1%D9%87-%D9%85%D9%81%D8%B1%D8%BA-%D8%A7%D8%B2-%D8%A2%D8%A8-%D8%AF%D8%B1%D8%A2%D9%85%D8%AF