فریبا کنی، کارشناس و مسئول ثبت میراث ناملموس استان ،اسان ج،ی هنگام ارائه این سه غذای سنتی به ایسنا گفت: آش لخشک آش سنتی و خوشمزه ای است که در شهرستان قاینات روستای بنابج طبخ می شود. و همچنین در شهرستان فردوس در استان ،اسان ج،ی این آش را تهیه کرده و در جشن ها و آیین ها به ویژه در مجالس خانوادگی و در یک شب سرد زمست، میل کنید.
وی افزود: این آش را گاهی به ،وان غذای ناهار و شام می پزند. امروزه به ،وان یک غذای محلی و سنتی در خانه های بوم گردی مورد استقبال گردشگران قرار گرفته است. تمام مواد تشکیل دهنده این آش از گیاهان دارویی محلی و ارگ،ک است که در این روستاها به وفور یافت می شود.
کهنی ادامه داد: نجوش یکی دیگر از غذاهای سنتی و محلی ،اسان ج،ی است که بسیار مقوی و مقوی است. این غذا از نان که قوت اولیه مردم محسوب می شود تهیه می شود و برای وعده های ظهر و عصر استفاده می شود.
کارشناس ثبت میراث ناملموس گفت: نوگوش در تمام فصول سال مصرف می شود و مختص ایام و من،ت های خاصی نیست و برای همه سنین از کودک تا بزرگسال من، است و در تمام فصول سال طبخ می شود.
به گفته رهبران و شیوخ، قدمت این غذا بیش از 150 سال است. مواد مورد استفاده در این غذا بیشتر سبزی معطر زرشک و گردو است که از محصولات استان ،اسان ج،ی است.
کارشناس میراث ناملموس با بیان اینکه قروت یکی از غذاهای سنتی ،اسان ج،ی است، افزود: این غذا از فرآورده های حیو، تهیه می شود و رنگ زیبای ارغو، آن نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند. برای تهیه «قروت» شیر را در قابلمه چدنی می جوشانند تا آب آن تبخیر شود و باقیمانده را به صورت گلوله های کوچک روی پارچه یا سبد پهن می کنند و در مقابل آفتاب قرار می دهند تا خشک شود. سپس «قورات» را چند ساعت قبل از آسیاب در آب خیس می کنند تا نرم شود، سپس با مقداری گردو در تغارشا ،د می کنند تا در روغن بنشیند، سپس به مقدار لازم آب به آن اضافه می کنند. آب آن را به دو ،مت ت،یم کرده و سرد و گرم میل کنید.
به گزارش اداره کل میراث فرهنگی ،اسان ج،ی، «مهارت آشپزی سنتی لخشک» مورخ 17 آبان 1401 به شماره ثبت 2687، «مهارت آشپزی نوجوش» مورخ 18 آذر 1400 با شماره ثبت 2490 و «قاروت لل» با شماره ثبت اسکی. طی مصوبه شماره 2116 مورخ 2 تیر 1396 فهرستی از مشاغل نامشهود در کشور به ثبت رسید.
انتهای پیام/